söndag 20 september 2009

Regn, mögel och krishantering

Jag sitter och lyssnar till regnet som slår mot presenningen över taket. Ljudet av regn brukar normalt vara vilsamt, men nu undrar jag mest om det läcker in någonstans där det inte borde.

Det var ett tag sedan jag skrev sist, och det beror på att vi ägnat oss åt krishantering här hemma. Det känns som om alla små och stora delprojekt bara drar iväg och aldrig kommer till avslut. Stora jordhögar ligger fortfarande kvar. Det är uppgrävt kring hela huset. Taket är bara delvis klart, och det kommer att dröja länge än innan allt sitter ihop. Fasadbygget har inte påbörjats. Arbetet med yttertrappan har heller inte kommit igång. Men strömmen av pengar fortsätter förstås oavbrutet att rinna iväg från oss.

Lukasz, vår kvalitetsansvarige, tyckte samma sak som Hubba, nämligen att våra nuvarande takstolar var värdelösa på alla sätt, och måste bytas ut. Tydligen har någon av de tidigare ägarna tagit bort det kutterspån som från början användes som tak- och väggisolering. Spånet i vårt hus ersattes istället med någon typ av mineralull, och sedan spikades taket ihop igen. Detta var uppenbarligen ingen bra lösning. Det hade behövts både någon sorts inplastning och en luftspalt för att förhindra fuktproblem.


En bit av yttertaket från insidan. Mögligt värre.

Med den halvdana mineralullslösningen har fukten inte tillåtits vandra på rätt sätt genom taket, utan har istället lagt sig närmast yttertaket, där den har lockat till sig både mögel och insekter, som har börjat kalasa på träet i takstolarna och därmed försvagat dem rejält.

Så vad blir då rådet till oss? Enkelt: Riv hela skiten och börja om på nytt.

Något mer nyanserat låter det så här: Tag bort takpannorna från ovanvåningen. Tag bort yttertaket, all mineralullsisolering och innertaket (innerväggarna på ovanvåningen). Tag sedan bort alla takstolarna och hela vår befintliga takkupa. Riv ner alla mellanväggarna utom husets sidofasader och en innervägg som skall bära de nya limträbalkarna. Bygg sedan upp hela övervåningen igen, fast denna gång med tio centimeter tjockare takstolar. Låt vindskivorna följa med tio centimeter uppåt. När det nya taket är klart måste sedan hela den gamla fasaden rivas ner och en ny fasad sättas upp, eftersom den gamla fasaden plötsligt är tio centimeter för kort runt hela huset.

I början av veckan skall Hubba återkomma med en uppskattning av vad detta kalas kommer att kosta.

Och i morgon bitti kommer en trädfällare och sågar ner vår björk.

Vad är det vi gett oss in på egentligen?


Syns det att detta är ett fönster som inte skall bli
ett fönster? Åtminstone inte just nu.


Bortklippt scen från filmen "Alien"? Nej, det är Norbert som
slipar grunden inför slamning, gjutning och dränering. Det fina
gråa dammet finns numera överallt, både inomhus och utomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar