söndag 27 september 2009

Andra felleveransen

Idag hämtade jag ut ett aviserat brev på OKQ8. För stort för att gå in i brevlådan stod det på avin, fast så pass stort var det inte. Däremot var det ganska tungt, och hade tydligen kostat 54 kronor att skicka.


Tungt brev.

Innan vi öppnade det försökte vi gissa vad det kunde innehålla, men det var stört omöjligt att komma på något vi hade beställt som borde passa i ett kuvert. Alltså öppnade vi det, och ut ramlade... tre låscylindrar.

Ganska snabbt förstod vi att det måste vara låsen till våra två altandörrar, som borde levereras från Bygglagret till oss nu i veckan. Jag tittade på cylindrarna och de medföljande nycklarna, och konstaterade snart att allting inte stod rätt till. Vi hade beställt olika låsning till de två dörrarna, men alla cylindrar hade samma låsning, och nycklarna var identiska.

Nu är det kanske inte så konstigt, för vi repeterade bara orderdetaljerna ungefär tre gånger i telefon, och både vi och altandörrsäljaren var rörande överens om exakt vad vi ville ha. Men det krävs ju något mer också. Jag vet inte exakt vad, men något mer måste det vara. Tur, kanske. Och det hade vi uppenbarligen inte haft.

Inget stort problem förstås. Det lär ju inte vara så svårt för Bygglagret att skicka en ny cylinder med tillhörande nyckel. Men man blir ju lite orolig för att de skall göra något fel med själva altandörrarna också, kanske skicka dem felhängda, eller leverera enligt vår första, felaktiga order istället för den ändrade ordern. Se där, ytterligare något att oroa sig för.

Visst är det fascinerande hur svårt det kan vara med kommunikation människor emellan. Vi vet att vi har beställt det vi vill ha, och vi är ganska säkra på att den vi pratat med har förstått oss rätt. Men sedan skall han förmodligen prata med någon annan också, och den personen i sin tur prata med någon.

Någonstans på vägen skrivs allting in i en dator, och, tja, alla som någon gång har lekt viskleken vet hur det brukar gå. "Tre cylindrar, varav två med låsning A och den tredje med låsning B" blir "Två cyklar med slanglås och en varmfodrad rattmuff".

Vi skall förmodligen vara glada som fick några låscylindrar över huvud taget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar