onsdag 19 augusti 2009

Träformar och ISODRÄN®

Idag har vi haft en ensam byggare på plats, och han har murat upp U-block, byggt träformar inför gjutning över fönster och ytterdörr, samt gjutit en av de tre anslutningarna mellan gammal och ny källarvägg. Nu borde det återstående källararbetet gå att slutföra på en dag gissar jag, förutsatt att Hubba får tag på ytterligare cirka 20 U-block, som tydligen också är en beställningsvara och inte helt lätt att få tag på.


Träform för gjutning av smal fönsterbalk.

Är det förresten någon som hört talas om Isodrän? Eller ISODRÄN®, som företaget helst vill att man skriver. För drygt sju år sedan hade vi aldrig hört namnet, men som villaägare är det bara en tidsfråga innan det dyker upp. Det är nämligen ett material som tar hand om värmeisolering, dränering och kapillärbrytning på samma gång, och därför lämpar sig utmärkt att använda t ex utanför källarväggar.

Värmeisolering är kanske ganska självklart. Håller kylan ute och värmen inne. Dränering är avledning av vatten från ett icke önskvärt ställe till ett mer önskvärt ställe. Kapillärbrytning är förmågan att hindra upptag av vatten. Skälet till att man vill kapillärbryta är ett fenomen som kallas kapillärsugning, och som uppstår när ett poröst material kommer i kontakt med vatten. Ett material som betong är poröst, men med små porer, och det kan ta lång tid för vatten att sugas upp i materialet. Dock kan det uppsugna vattnet vandra mycket långt in i betongen och ställa till med problem, t ex svartmöglande källare. Därför vill man förhindra att kapillärsugning uppstår, och det gör man genom kapillärbrytning, alltså att man förhindrar vattnet att nå det sugande materialets porer. Ett kapillärbrytande skikt mellan material och vatten bör alltså ha så låg vattenupptagningsförmåga som möjligt, och det har Isodrän.

Att använda Isodrän är inte så svårt. Fäst skivorna mot väggen, upp till strax under marknivån. Vik sedan en filterduk över skivorna, och fäst en plastlist över skivornas övre kant. Täta mellan plastlisten och väggen med en sorts gummispackelmassa, och sedan är det klart.


Påbörjad Isodrän-täckning av grundmuren.


En Isodrän-platta i närbild.


Hur det funkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar